Време е за нешто благо, топло и чоколадно! Овие вегански мафини се меки, сочни и лесни за подготовка – идеални за ужинка, појадок или кога ќе ви се пријаде нешто домашно и вкусно.
Потребни состојки за вегански мафини:
- 240 гр. брашно
- 100 гр. кафеав шеќер
- 25 гр. какао
- 5 гр. сода бикарбона
- малку сол
- 240 мл. млеко од кокос
- 60 мл. растително масло (на пример, кокосово масло)
- 5 мл. ванилин екстракт
- 5 мл. јаболков оцет
Потребно време за подготовка на овие вегански чоколадни мафини: 30-35 минути.
Вегански чоколадни мафини: Начин на подготовка
Затоплете ја рерната на 180°C и подгответе ја модлата за мафини. Во голема чинија, измешајте го брашното, кафеавиот захар, какао прашокот, содата бикарбонат и солта.
Додадете го млекото од кокос, растителното масло, ванилата и јаболковиот оцет во сувите состојки.
Измешајте добро со лажица додека не се формира хомогено тесто за мафини. Внимавајте да не мешате премногу, само додека состојките се соединат.
Исполнете ги калапите за мафини со тесто, наполнувајќи ги до околу 2/3 од капацитетот на секоја форма.
Печете во загреана рерна на 180°C околу 20-25 минути. Извадете ги од рерната и оставете ги да се оладат неколку минути пред да ги служите.
Voila! Bon appetit!