Домашно млеко од бадеми

Потребни состојки:

  • 250 гр. бадеми;
  • 6 урми, без семка;
  • 1/2 мешунка од ванила, пресечена по должина;
  • 1 литро вода.

Потребно време за подготовка е 15 минути. 

Начин на подготовка:

Ставете ги бадемите во сад, додадете ладна вода доволно за да бидат бадемите потопени. Одозгора покријте го садот, ставете го во фрижидер и оставете ги бадемите да отстојат барем преку ноќ, или до 2 дена.

Потопете ги урмите и мешунката од ванила во литро вода, покријте го садот и ставете го фрижидер да отстои преку ноќ. Кога ќе ги извадите од фрижидер, отстранете ја ванилата.

Бадемите кога ќе ги извадите од фрижидер измијте ги убаво и ставете ги во блендер заедно со урмите и водата во која биле урмите. Сите овие состојки убаво изблендирајте ги додека не добиете хомогена смеса. За крај, процедете го млекото за да ги отстраните цврстите остатоци.

Voilà! Bon appétit!

 

УСЛОВИ ЗА ПРЕЗЕМАЊЕ

Текстовите и останатите материјали што ги објавува Омниа.мк се авторски. Крадењето авторски содржини е казниво со закон. Бесплатно преземање е дозволено исклучиво на 20 отсто од содржината со задолжително цитирање на медиумот и хиперлинк до оригиналната содржина на Омниа.мк.

Топ статии оваа недела

Рецепти

Вести од Рецепти

Чиа пудинг со малини

Ако барате лесен, здрав и вкусен десерт што ќе ги задоволи вашите желби за слатко без чувство на вина, тогаш овој чиа пудинг со малини е совршен избор за вас.

Прочитај повеќе

Турска паста (леќа + доматно пире + грчки јогурт)

Кога немате многу време, а сакате да подготвите нешто вкусно и здраво, овој рецепт е вистински погодок. Не секогаш имаме време за готвење со саати, но тоа не значи дека треба да се откажеме од добар оброк. Ова е едно од оние јадења што се прави без многу мака, а ќе ве изненади со вкусот.

Прочитај повеќе

Паста со брокула и сос од кокос

Ако барате брз и здрав оброк кој е идеален за секоја пригода, тогаш оваа паста со брокула и сос од кокос е вистинскиот избор за вас. Овој вегански рецепт е лесен за подготовка, здрав и вкусен – совршен за љубителите на здравата храна.

Прочитај повеќе