Идеален рецепт за појадок или десерт – вегански палачинки. Лесни за подготовка и со неколку едноставни состојки и малку време, можете да уживате во вкусни и хранливи палачинки.
Потребни состојки за вегански палачинки
- 1 шолја брашно (може да користите пченично, овесно или безглутенско брашно)
- 1 шолја растително млеко (бадемово, соино, оризово и сл.)
- 2 лажици шеќер (по желба може и кафеав шеќер или кокосов шеќер)
- 1 лажица прашок за печиво
- 1/2 лажица сода бикарбона
- 1/4 лажичка сол
- 1 лажичка екстракт од ванила
- 2 лажици растително масло (сончогледово, кокосово и сл.)
Начин на подготовка:
Во голем сад, измешајте ги брашното, прашокот за печиво, содата бикарбона и солта. Во друг сад, измешајте го растителното млеко, шеќерот, екстрактот од ванила и растителното масло. Постепено додавајте ја течната смеса во садот со сувите состојки, мешајќи додека не добиете хомогена смеса. Ако смесата е премногу густа, можете да додадете уште малку млеко. Формирајте палачинка со дијаметар околу 10-15 cm. Печете ја палачинката додека не се појават меурчиња на површината и рабовите не почнат да се подигнуваат (околу 2-3 минути). Потоа, превртете ја и печете ја уште 1-2 минути додека не добие златна боја. Повторете го процесот со преостанатата смеса.
Послужете ги палачинките со свежо овошје, сируп од агаве, јаворов сируп, вегански крем или кој било ваш омилен додаток.
Voila! Bon appetit!
УСЛОВИ ЗА ПРЕЗЕМАЊЕ
Текстовите и останатите материјали што ги објавува Омниа.мк се авторски. Крадењето авторски содржини е казниво со закон. Бесплатно преземање е дозволено исклучиво на 20 отсто од содржината со задолжително цитирање на медиумот и хиперлинк до оригиналната содржина на Омниа.мк.