Close Menu
Омниа
    Facebook X (Twitter) Instagram
    петок, мај 16
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    Омниа
    • Јога
    • Здравје
    • Личен развој
    • Духовност
    • Авантури и природа
    • Глобална свесност
    • Рецепти
    • Астрологија
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    Омниа
    Home»Рецепти»Турска паста (леќа + доматно пире + грчки јогурт)
    Рецепти

    Турска паста (леќа + доматно пире + грчки јогурт)

    omnia.mkBy omnia.mk12/04/2025Updated:12/04/2025Нема коментари2 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    турска паста
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Кога немате многу време, а сакате да подготвите нешто вкусно и здраво, овој рецепт е вистински погодок. Не секогаш имаме време за готвење со саати, но тоа не значи дека треба да се откажеме од добар оброк. Ова е едно од оние јадења што се прави без многу мака, а ќе ве изненади со вкусот.

    Потребни состојки

    За тестенините:

    • 180гр. тестенини (conchiglie)

    За леќата во сос:

    • 1 мала главица кромид
    • 1 чешне лук
    • 1 лажица маслиново масло
    • 150 г варена леќа
    • 4 лажици доматно пире
    • 1 лажичка црвен пипер
    • Сол и црн бибер (по вкус)

    За јогурт сосот:

    • 1 чаша грчки јогурт
    • 2 чешниња лук
    • 1 лажица свежо цеден лимон
    • Свежо или сушено нане
    • Сол и црн бибер (по вкус)

    Начин на подготовка:

    Сварете ги тестенините, исцедете ги и оставете ги на страна. Истото направете го и со леќата. Сварете ја исцедете ја и оставете ја на страна.

    Во меѓувреме, ситно исечкајте го кромидот и едно чешне лук, па пропржете ги во тава со маслиново масло додека не омекнат. Потоа додајте ја добро измиената и исцедена леќа и продолжете со пржење уште неколку минути, за да се соединат вкусовите. Додајте сол по желба.

    Во посебна тава, ставете путер на тава, додајте го доматното пире заедно со црвениот пипер. Оставете да проврие неколку минути, а потоа зачинете со сол и црн бибер по вкус.

    За подготовка на сосот од јогурт, исечкајте две чешниња лук и измешајте ги со грчкиот јогурт, свежо цеден лимонов сок, нане, сол и бибер. Мешајте додека не добиете мазна и кремаста структура.

    На крај, сервирајте ги тестенините на чинија, одозгора ставете од леќата, прелијте ги со доматен сос, па додајте од јогурт сосот. Јадењето може да се послужи топло или ладно, според ваш вкус.

    Voila! Bon appétit! 

    УСЛОВИ ЗА ПРЕЗЕМАЊЕ
    Текстовите и останатите материјали што ги објавува Омниа.мк се авторски. Крадењето авторски содржини е казниво со закон. Бесплатно преземање е дозволено исклучиво на 20 отсто од содржината со задолжително цитирање на медиумот и хиперлинк до оригиналната содржина на Омниа.мк.

    вегетаријански рецепт паста рецепти рецепти турска паста
    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Previous Article9 пролетни детокс намирници препорачани од нутриционисти
    Next Article Генерација Z и љубовта – дали романтиката е мртва?
    omnia.mk

    Related Posts

    Супа од морков и ѓумбир со кокосово млеко

    26/03/2025

    Салата од Киноа со Авокадо и Црн Грав

    20/08/2024

    Чиа пудинг со малини

    31/07/2024

    Comments are closed.

    Омниа.мк
    info@omnia.mk
    контакт телефон +389210180
    Copyright © 2023 Omnia.mk

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.