Browsing: јога

Кога се практикува медитација и јога во природа тие добиваат ново значење, нудејќи дополнителни придобивки преку поврзувањето со природата. Природата е магично место кое помага да…

Јога филозофијата не учи дека умот има четири дела или функции: ахамкара –  его умот; буди –  нашиот интелект и мудрост; манас – нашиот сетилен и…

Седентарниот начин на живот и лошите навики во секојдневните активности прави да многу луѓе имаат лошо држење на телото, покажувајќи симптоми на кифоза, претерано заоблен горен…

Барањето спас од страдањето е во сржта на духовната потрага во јогата. Без разлика дали се ослободуваме од негативни емоции, физичка болка или ментална возбуда, јогата…

Квалитетот и должината на животот на човекот многу зависат од начинот и брзината на дишењето. Оној кој дише полека и длабоко ќе има подолг и поквалитетен…

Кундалини шакти е исконска, примордијална, божествена енергија која кај повеќето луѓе не е активна. Постојат различни податоци за седиштето на Кундалини, од ректумот до папокот. Сепак,…