Browsing: просветлување

Во 60-тите и раните 70-ти светот „се отвори“ кон источната мисла. Илјадници луѓе патуваа во Индија за да седат покрај нозете на гуруата и да учат…

Буда (Buddha) е санскритски збор што се преведува како разбуден или просветлен. Будизам (Buddha Sasana) е исто санскритски збор, а се преведува како Учењето на Буда. Основоположник…