Browsing: прана

Прана е санскритски збор кој се преведува како „животна енергија“. Станува збор за антички концепт и се спомнува во многу јогиски хинду списи и текстови, како…

Мула банда е една од трите „заклучувања“ кои се користат во хата јогата за локално да го задржат протокот на енергија или прана. Трите банди обично…

Вају е санскритски збор чиј буквален превод е ветер. Во јогата под вају се подразбира струењето на виталната енергија, на санскрит позната како прана, без која…