Browsing: Патанџали

Патот на јога не е покриен со ливчиња од рози. Многу често се случува истиот да биде исполнет со пречки, дилеми, внатрежни преврирања и повремени скршнување.…

Пред повеќе од дваесет века, во античка Индија, јогата веќе била широко распространета традиција. Имало многу форми, гранки и школи на јога, но Индија била подготвена…

Зборот „јога“ го слушаме насекаде, но истиот е ретко дефиниран. Претпоставуваме дека сите знаеме за што зборуваме, но честопати зборуваме за различни работи. Кое е вистинското значење…

Буквалниот превод на зборот јога е унија и тој во себе ја содржи самата суштина или крајната цел на јогата. Во своите рамки оваа дисциплина вклучува…

Дарана е шестиот дел од осум-делната јога, како што е опишано во Јога Сутрите на Патанџали. Се однесува на концентрација на умот. Практикување на дарана се…

Аштанга јогата е систем „документиран“ од мудрецот Вамана Риши во Јога Корунта, антички ракопис кој се вели дека содржи многу различни групирања на асани, како и…

Нијама е санскритски термин кој во буквален превод значи позитивна должност или почитувања. Во индиските традиции, особено јогата, нијамите се препорачани активности и навики за здраво…

Античката традиција на Индија – јога, во изминатите неколку декади стана мултимилионска индустрија и зема сопствен замав, под многу различни имиња, брендови и значења. Тешко е…