Browsing: мантра

Ом е звукот на Универзумот, а сè во Универзумот е составено од енергија. Вашето тело, растенијата, небесни предмети и светлина, на најосновно ниво, сите се составени…

Најомилената и најшироко распространетата мантра меѓу следбениците на Буда е мантрата ОМ МАНИ ПАДМЕ ХУМ (санскритски изговор), која најчесто се преведува како Скапоцен камен во лотосот.…

Ом нама шиваја е една од најпознатите хинду мантри и е широко употребувана низ целиот свет. „Om namah shivaya“ значи „О пофалби за успешниот“ или „обожување…

Гајатри, исто така позната како мантрата на Савитри (Savitri) е мантра посветена на Сонцето како божество. Се претпоставува дека Гајатри ја има „создадено“ мудрецот Vishvamitra од…

Мантрите или „светите песни” се своевидни молитви и се смета дека поседуваат мистична и духовна моќ. Зборот мантра е санскритски и буквалното значење е „алатка на…