Browsing: дарана

Под концентрација (dharana) се подразбира фокусираност и постојаност на умот. Кога умот е постојан и фокусиран, лесно влегуваме во медитативна состојба (dhyana). Длабоката медитацијата пак ни ги…

Меѓу многуте вредности, концентрација значи и граница. Невидливо поле на сила што нè одржува интимно врзани со сегашниот момент, ослободено од одвраќањата на минатото и хипотетичката…

Дарана е шестиот дел од осум-делната јога, како што е опишано во Јога Сутрите на Патанџали. Се однесува на концентрација на умот. Практикување на дарана се…