Browsing: будизам

Сите сакаме да бидеме среќни. Тоа е универзална желба и желба што будизмот може да ни помогне да ја постигнеме. Тајната на среќата според будистичкиот „начин“…

Випасана (Vipassanā, pāli; Vipaśyanā, sanskrit ) е континуирано и непристрасно самонабљудување кое резултира со увид во вистинската природа на реалноста. Се нарекува уште и уметност на живеење.…

Лотосот (лат: Nelumbo nucifera) или Светиот цвет, постоел уште пред појавата на човекот, како дел од водниот свет. И покрај тоа што неговиот корен се наоѓа длабоко…

Буда (Buddha) е санскритски збор што се преведува како разбуден или просветлен. Будизам (Buddha Sasana) е исто санскритски збор, а се преведува како Учењето на Буда. Основоположник…

Најомилената и најшироко распространетата мантра меѓу следбениците на Буда е мантрата ОМ МАНИ ПАДМЕ ХУМ (санскритски изговор), која најчесто се преведува како Скапоцен камен во лотосот.…