Browsing: асани

Започнување со јога пракса може да изгледа како застрашувачка активност, а за почетниците, предизвиците со кои се соочуваат можат да ги одвратат од продолжување со праксата.…

Буквалниот превод на зборот јога е унија и тој во себе ја содржи самата суштина или крајната цел на јогата. Во своите рамки оваа дисциплина вклучува…

Јогата е специфичен начин на живеење, но многу често се случува да има грешки и заблуди за јогата од страна на многу луѓе. Ова е скоро…

Сурија намаскар во буквален превод значи „поздрав на сонцето“, односно поклонување на сонцето. По правило се изведува во раните утрински часови, на изгрејсонце и во вечерните…

Долгите и стабилни јин положби даваат добредојден контраст на подинамичните јанг положби кои се многу популарни во западните земји. Лек за нашиот брз начин на живот…

Во нашата култура на конкуренција и достигнувања, мотото „без болка – нема добивка“ стана мантра, која е спротивна на јогиската филозофија. Дали е чудно што одредени…

Во античките времиња медитацијата била цел, а асани – средство за зголемување на капацитетот на телото и умот. Целта на асаните има длабоко значење и вредност…