Комбуха е ферментиран пијалок кој се состои од црн чај (понекогаш зелен чај), шеќер и специјална габа „скоби“ (SCOBY). Откако ќе заврши ферментацијата, пијалокот станува газиран. Содржи и органски ензими од типот на оцет, пробиотици, киселини и витамини. Се користи илјадници години и е прогласен за чудотворен еликсир на здравјето, особено од Кинезите.
Пиењето комбуха може да доведе до подобрување на начинот на кој функционира вашето тело. Комбухата може да помогне при:
- полесно варење на храната
- ослободување од токсини
- подобрување на имунолошкиот систем и зголемена енергија
- губење тежина
- намалување на високиот крвен притисок
Популарноста на комбуха е во пораст
Комбухата расте во популарност во последните години. Прилично е лесно да се направи дома и трендовите покажуваат дека луѓето бараат пијалок кој е пофункционален и има хранливи вредности, наместо да пијат газирани сокови или висококалорични сокови.
Каков вкус има комбухата?
Комбухата има специфичен кисел, остар и оцетно-сладок вкус. Има многу различни вкусови кои се додаваат за да биде повкусна и попријатна, како што се ѓумбир лимон, цреша слива и праска.
Нутрициона вредност на комбуха
450 милилитри комбуха содржат:
- 60 калории
- 20 мг. натриум
- 14 гр. јаглени хидрати
- 4 гр. шеќер
- 20 – 25% од вашата дневна група Б и витамини – Б2, Б1, Б3, Б6, фолијати и Б12, познати како енергетски витамини.
Содржи црн чај кој е богат со полифеноли и антиоксиданси, одличен за телото и го енергизира системот.
Придобивки од комбуха
Ако јадете ферментирана храна како јогурт, кефир, ферментирани кисели краставички или кисела зелка, тогаш можете да ја додадете и комбухата на оваа листа, бидејќи здравствените придобивки се слични.
1. Ја зголемува енергијата – органски ензими го прават железото достапно за телото и содржи витамин Ц кој исто така помага во апсорпцијата на железото.
2. Подобро варење и здравје на цревата – Киселината во комбухата предизвикува ензими кои помагаат во растворање на протеините што доведува до подобро варење. Процесот на ферментација создава пробиотици. Пробиотиците помагаат при дијареа и синдром на нервозно дебело црево (IBS).
Кога шеќерот се ферментира, тој создава многу пробиотици или различни видови квасци и помага да се балансираат и да се убијат лошите микроорганизми во телото што помага во здравото празнење на дебелото црево.
3. Помага при стабилизирање на шеќер во крвта – Комбухата помага во стабилизирање на шеќерот во крвта. Ја подобрува отпорноста на инсулин и така го подобрува холестеролот и шеќерот во крвта.
4. Го намалува нивото на стрес – Комбухата содржи многу витамини од групата Б за кои е докажано дека го намалуваат стресот.
5. Го помага спиењето – ако не пиете премногу, тоа ќе ви помогне да заспиете. Ќе спиете подобро бидејќи кога го закиселувате желудникот, се зголемува апсорпцијата на калциум и други минерали кои ќе ви помогнат да заспиете.
Сепак, не земајте премногу комбуха, инаку може да има спротивен ефект и нема да можете да спиете навечер.
УСЛОВИ ЗА ПРЕЗЕМАЊЕ
Текстовите и останатите материјали што ги објавува Омниа.мк се авторски. Крадењето авторски содржини е казниво со закон. Бесплатно преземање е дозволено исклучиво на 20 отсто од содржината со задолжително цитирање на медиумот и хиперлинк до оригиналната содржина на Омниа.мк.