Марокански кускус со печурки е вкусно јадење кое комбинира богати ароми и здрави состојки. Ова јадење е идеално за оние кои сакаат да експериментираат со егзотични вкусови и да уживаат во нешто ново и различно.
Потребни состојки за марокански кускус со печурки:
- 1 црвен кромид, исечкан
- 1 лажиче маслиново масло
- ½ лажичка мелен цимет
- 1 лажичка мелен ким
- 300 гр печурки исечени на четвртини
- 400 гр сечкани домати
- 410гр наут, исплакнат и исцеден
- 1 лажиче мед
- 175 гр кускус
- 50 гр меки суви кајсии, исечени на коцки
- грст магдонос грубо сецкан
Начин на подготовка:
Загрејте го маслиновото масло во големо тавче на средна температура. Додадете го исечканиот црвен кромид и пропржете го додека не стане мек и проѕирен, околу 5-7 минути. Потоа додадете цимет и ким и пржете уште една минута додека зачините не пуштат арома.
Додадете ги исечканите печурки и пржете ги додека не омекнат, околу 5 минути. Потоа додадете ги сечканите домати и наутот. Добро промешајте за да се соединат состојките. Додадете го медот и мешајте додека не се распореди рамномерно. Намалете ја температурата и оставете да се динста на тивок оган околу 15 минути за да се соединат вкусовите.
Во меѓувреме, подгответе го кускусот според упатствата на пакувањето. Обично тоа подразбира да се истури врела вода врз кускусот, да се покрие и да се остави да отстои околу 5 минути, потоа да се измеша со виљушка. Откако кускусот ќе биде готов, додадете ги исечканите суви кајсии и добро измешајте. Послужете ја смесата од печурки врз кускусот и гарнирајте со грубо исечкан магдонос.
Уживајте во вашиот вкусен оброк инспириран од Мароко!
Voila! Bon appetit!
УСЛОВИ ЗА ПРЕЗЕМАЊЕ
Текстовите и останатите материјали што ги објавува Омниа.мк се авторски. Крадењето авторски содржини е казниво со закон. Бесплатно преземање е дозволено исклучиво на 20 отсто од содржината со задолжително цитирање на медиумот и хиперлинк до оригиналната содржина на Омниа.мк.