Добрата исхрана не е само важна само за вашето физичко здравје. Кога станува збор за вашиот мозок, добрата исхрана му помага и на вашето ментално здравје. Правилната храна со соодветни хранливи материи обезбедува енергија и кислород до вашиот мозок, овозможувајќи силна циркулација и здрави нервни врски. Следниве 7 намирници кои се добри за мозокот ќе придонесат за подобра функција на истиот.
Куркума
Коренот од куркума е жолт зачин кој е главната состојка во индиското кари. Содржи соединение куркумин, силен антиинфламатор и антиоксиданс. Куркумата е позната како едно од најмоќните помагала против болести како што се артритис и кардиоваскуларни болести, а особено и Алцхајмеровата болест.
Куркуминот ги штити мозочните клетки со тоа што го спречува создавањето на наслаги и ги раствора абнормалните протеини во крвта кои придонесуваат за когнитивно опаѓање. Не само што е докажано дека куркуминот ја подобрува меморијата, тој исто така го стимулира производството на нови мозочни клетки, процес познат како неврогенеза.
Соединението во куркумата, куркуминот, всушност може да помогне во бришењето на лошите спомени со тоа што го спречува мозокот да складира страв. Психолозите кои ги тренирале стаорците да се плашат потоа ги хранеле со куркума и нивниот одговор на стравот на истите стимули исчезнал. Истражувањата сугерираат дека куркумата може да биде одличен благодет за лекување на посттрауматски стрес и други состојби на анксиозност.
Риба
Есенцијалните масни киселини, особено Омега-3, 6 и 9, се клучни за здрава функција на мозокот, но нашите тела не ги произведуваат, па затоа мора да се добијат преку исхрана. Најефективните омега-3 масти природно се наоѓаат во рибата. Добри извори на овие масти можат да се најдат и во маслото од ленено семе, семките од тиква, маслото од орев и соја. Есенцијалните масни киселини помагаат во циркулацијата, ја подобруваат работата на срцето, и помагаат за здрави и силни коски и зглобови.
Бобинки
Антиоксидансите како што се боровинки, акаи бобинки, јагоди и малини можат да го зајакнат вашиот мозок. Истражувањата покажуваат дека полифенолите во бобинките, кои им ја даваат нивната силна црвена или сина боја, ги активираат протеините кои ги искоренуваат оштетените клетки, ги разградуваат и рециклираат токсичните хемикалии поврзани со болести поврзани со стареењето, како што се Алцхајмерова болест, Паркинсонова и други когнитивни нарушувања, како што е деменцијата.
Но, бобинките прават повеќе од зајакнување на меморијата. Боровинките се на прво место меѓу овошјата поради нивната антиоксидантна моќ. Јагодите пример се богати со витамин Ц, а нивото на антиоксиданси кај бобинките од акаи е речиси двојно повеќе од многу други овошја, како што е калинката.
Домати
Доматите се уште еден одлична храна за мозокот. Тие содржат ликопен, моќен антиоксиданс кој може да помогне да се заштити оштетување на клетките од слободните радикали што се јавува при развојот на деменција, особено Алцхајмерова болест.
Доматите спаѓаат во класата на растителни хранливи материи наречени каротеноиди. Овие молекули ги штитат маснотиите во телото, што е многу важно за функцијата на мозокот, бидејќи тој главно се состои од маснотии.
Доматите се добар извор на друг вид каротеноид, бета-каротен. И ликопенот и бета-каротенот помагаат да се елиминираат слободните радикали, основната причина за воспаленија. Ликопенот исто така игра улога во регулирањето на растот на клетките, што е корисна превенција од рак.
Бета-каротинот го подобрува и кардиоваскуларното здравје, што долгорочно го одржува протокот на крв во мозокот што е важно за заштита на невропластичноста на вашиот мозок.
Жалфија
Жалфијата долго време ја држи репутацијата како подобрувач на меморијата, и иако повеќето истражувања се фокусираат на жалфија како есенцијално масло, сепак многу вреди да се додаде и свежа жалфија во вашата исхрана. Моќниот вкус и арома на жалфијата го освежуваат мозокот. Исечете малку свежа жалфија за салати или супи за да додадете вкусна нота на вашиот следен оброк. Жалфијата исто така може да помогне во ублажување на депресијата и да ги ублажи главоболките.
Жалфијата, исто така, има антиинфламаторни и моќни квалитети за подобрување на меморијата. Клиничките испитувања покажаа дека дури и малите количества жалфија значително го зголемуваат сеќавањето.
Жалфијата има и антигабични, антивирусни и антибактериски својства. Плус, таа е богата со железо. Слично на другите овошја и зеленчуци богати со железо како рукола, грав и кајсии, жалфија е добра алтернатива за месото во вегетаријанската или веганската исхрана. И на крај, жалфијата исто така ефикасно ја ублажува благата до умерена анксиозност.
Семки од тиква
Семките од тиква се полни со цинк, витален минерал за подобрување на меморијата и вештините за размислување. Семките од тиква се исто така богат извор на магнезиум и фосфор кои, заедно со цинкот, можат да го оптимизираат здравјето на коските и да помогнат во спречување на остеопороза.
Семките од тиква содржат високи концентрации на фитостероли, растителни соединенија кои ја инхибираат апсорпцијата на холестерол во тенкото црево, а со тоа ги намалуваат ефектите од нездравиот холестерол. Всушност, меѓу нашите најчесто консумирани јаткасти плодови, како што се бадемите и семките од сончоглед, семките од тиква имаат трета највисока содржина на фитостерол. Намалувањето на нивото на холестерол може да игра клучна улога во заштитата на срцето и целокупното кардиоваскуларно здравје што го штити и мозокот.
Кокосово масло
Примарното гориво кое му треба на вашиот мозок за енергија е гликозата. Сепак, вашиот мозок може да работи на повеќе од еден вид гориво, а другиот вид се кетоните. Кетоните се она што вашето тело го произведува кога ги претвора мастите во енергија. Некогаш се веруваше дека се „лоша маст“, нутриционистите сега знаат дека кокосовите триглицериди со среден ланец се одличен извор на кетони.
Додека вашиот мозок е многу среќен со гликоза, неодамнешните студии сугерираат дека кетоните всушност можат да помогнат во обновувањето на невроните и нервната функцијата на вашиот мозок, дури и по повреда на мозокот. Кокосовото масло исто така му помага на телото да ги асимилира витамините растворливи во масти, што го прави навистина многу здрава маст.