Надуеноста е сосема нормална и честа појава. Постојат голем број фактори кои придонесуваат за надуеност – вклучувајќи го и пребрзото јадење на храната како и менстуралниот циклус.
Но, некои намирници содржат многу јаглехидрати или влакна што често придонесува за вишок гас што предизвикува стегање на стомакот.
Ако имате состојби како што се синдром на нервозно црево, целијакија или сте нетолерантни на глутен или лактоза, тогаш храната богата со јаглехидрати може дополнително да го влоши варењето во дигестивен систем. Тоа е затоа што нашите тела не можат да сварат некои од јаглехидратите кои се наоѓаат во таа храна кои содржат ферментирачки олигосахариди, дисахариди, моносахариди и полиоли.
Ако се чувствувате непријатно подуени после оброците, можеби е време да ги погледнете видовите на храна што ја јадете. Храната што предизвикува надуеност вклучува:
- Брокула, зелка и кељ
- Мешунки
- Млечни производи
- Јаболка
- Солена храна
- Кромид и лук
- Лубеница
- Пченица
Наместо тоа, пробајте храна која може да помогне во ублажување на надуеноста. Храната што не предизвикува надуеност вклучува:
- Краставици
- Аспарагус
- Целер
- Моркови и тиквички
- Пилешко и риба
- Банани
- Папаја
- Ананас
- Боровинки, грозје, малини и јагоди
- Јогурт со пробиотици
- Комбуха и кефир
- Семе од анасон
- Ѓумбир
- Нане и камилица
- Куркума
- Цимет
Еве што треба да знаете за осумте намирници што треба да ги избегнувате.
Брокула, зелка и кељ
Кељот, брокулата и зелката се зеленчуци кои содржат рафиноза или шеќер кој останува несварен додека бактериите во цревата не го ферментираат. Тоа доведува до гасови и предизвикува надуеност.
Сепак јадење храна богата со хранливи материи и богата со растителни влакна води до посилен, поздрав дигестивен систем кој е помалку склон кон надуеност. Затоа, продолжете да јадете зелен зеленчук, но ограничете ги вашите порции.
Добар совет е да го готвите зеленчукот на пареа бидејќи готвењето ги омекнува влакната и иако тоа нема целосно да ја елиминира или спречи надуеноста, може да го олесни процесот на варење.
Мешунки
Гравот, заедно со леќата, сојата и грашокот се познати како храна што предизвикува гасови. Иако содржат повеќе од доволно протеини, тие исто така содржат шеќери и влакна кои нашето тело не може да ги апсорбира. Така, кога мешунките ќе стигнат до дебелото црево, вашите цревни бактерии го преземаат водството и се насладуваат со нив. Овој процес води до создавање гасови.
Комбинирајте мешунки со лесно сварливи цели зрна, како ориз или киноа. Вашето тело на крајот ќе се навикне на нив. Исто така, важно е да се напомене дека ако често јадете овошје, зеленчук, јаткасти плодови, интегрални житарки и грав, тие нема да ви пречат толку многу како ако ги јадете спорадично.
Млечни производи
Ако се чувствувате надуени и имате гасови по неколку парчиња сирење или чинија житарки со млеко, можеби сте нетолерантни на лактоза – што значи дека вашето тело ги нема потребните ензими за разградување на лактозата (шеќерот што се наоѓа во млечните производи).
Доколку ова е случајот, избегнувајте млечни производи и одлучете се за многуте алтернативи кои не вклучуваат лактоза.
Јаболка
Тие се богати со растителни влакна и содржат фруктоза и сорбитол, шеќери кои се наоѓаат во повеќето овошја што многу луѓе не можат да ги толерираат. Тоа доведува до гасови и неизбежно чувство на надуеност. Јаболката сепак се одлична закуска, затоа не се откажувајте од нив целосно.
Јадењето јаболка конкретно е поврзано со помал ризик од срцеви заболувања и респираторни проблеми, вклучувајќи астма и бронхитис. Јадете ги во умерени количини и одделно од оброците за да избегнете надуеност. Други овошја што можат да предизвикаат надуеност се крушите, праските и сувите сливи.
Солена храна
Јадењето храна со висока содржина на натриум може да предизвика задржување на водата, што може да предизвика надуеност.
Сепак, избегнувањето на натриум не е толку едноставно како избегнување на консумирање шеќер. Натриумот се прикрадува во повеќето преработени и пакувани храни, вклучувајќи супи, леб итн. Тоа го прави натриумот многу тешко да се избегне. Кога и ако јадете многу солена храна, пијте многу вода за да ја исфрлите солта.
Кромид и лук
Кромидот и лукот се преполни со влакна наречени фруктани. Телото има проблем со добро на храната што содржи фруктани, што може да доведе до голем број дигестивни проблеми.
Некои луѓе имаат нетолеранција на фруктан. Кога фруктаните ферментираат во цревата, тие привлекуваат вода во дебелото црево, што предизвикува надуеност и дијареа.
Лубеница
Овошјето, имено лубеницата, често предизвикува надуеност поради нивната висока содржина на фруктоза. Фруктозата е еден вид природен шеќер кој нашето тело не го вари лесно, понекогаш предизвикувајќи вишок гасови.
Храната која има висока содржина на фруктоза, исто така, дополнително ги влошува симптомите на нервозни црева. Наместо тоа, пробајте овошје со ниска содржина на фруктоза, како што се бананите и тропското овошје.
Пченица
Глутенот е протеин кој најчесто се наоѓа во производите од пченица, како што се различни видови леб и тестенини. Нашите тела не можат лесно да го сварат глутенот бидејќи ензимите во нашето тело не го разградуваат целосно протеинот. Секој глутен што нашето тело не го вари, патува до тенкото црево, каде што може да предизвика надуеност кај некои луѓе.
Луѓето кои имаат целијачна болест имаат дигестивни проблеми и главоболки по јадење пченица, додека други може да имаат нетолеранција на глутен кој не е целијачна. Ако сте чувствителни на глутен, може да почувствувате надуеност после јадење пченица во било кој вид.
УСЛОВИ ЗА ПРЕЗЕМАЊЕ
Текстовите и останатите материјали што ги објавува Омниа.мк се авторски. Крадењето авторски содржини е казниво со закон. Бесплатно преземање е дозволено исклучиво на 20 отсто од содржината со задолжително цитирање на медиумот и хиперлинк до оригиналната содржина на Омниа.мк.