Потребни состојки:
- 250 гр. бадеми;
- 6 урми, без семка;
- 1/2 мешунка од ванила, пресечена по должина;
- 1 литро вода.
Потребно време за подготовка е 15 минути.
Начин на подготовка:
Ставете ги бадемите во сад, додадете ладна вода доволно за да бидат бадемите потопени. Одозгора покријте го садот, ставете го во фрижидер и оставете ги бадемите да отстојат барем преку ноќ, или до 2 дена.
Потопете ги урмите и мешунката од ванила во литро вода, покријте го садот и ставете го фрижидер да отстои преку ноќ. Кога ќе ги извадите од фрижидер, отстранете ја ванилата.
Бадемите кога ќе ги извадите од фрижидер измијте ги убаво и ставете ги во блендер заедно со урмите и водата во која биле урмите. Сите овие состојки убаво изблендирајте ги додека не добиете хомогена смеса. За крај, процедете го млекото за да ги отстраните цврстите остатоци.
Voilà! Bon appétit!
УСЛОВИ ЗА ПРЕЗЕМАЊЕ
Текстовите и останатите материјали што ги објавува Омниа.мк се авторски. Крадењето авторски содржини е казниво со закон. Бесплатно преземање е дозволено исклучиво на 20 отсто од содржината со задолжително цитирање на медиумот и хиперлинк до оригиналната содржина на Омниа.мк.