Ги, вид прочистен путер, се користи илјадници години во индиското готвење и ајурведското лекување, но само неодамна се здоби со комерцијална популарност.
Масти се од витално значење за човечкото тело. Тие го поддржуваат растот на клетките, ги штитат нашите органи, нè загреваат и ни обезбедуваат енергија. Во Ајурведата, тие се дел од Капа доша, водениот елемент.
Од сите масти, Ајурведата смета дека Ги путерот е најдобар за да биде дел од исхраната. Ги е стабилен, има висока толеранција на оксидација и неговите хранливи материи можат да издржат високи температури, што не е случај со повеќето масла.
Консумирањето маснотии станува сè попопуларно, дури и во трендовските диети. Многу фитнес-експерти го препорачуваат Ги путерот заедно со кокосово масло и маслиново масло.
Што е Ги и зошто е ова „течно злато“ толку популарно?
Ги прочистениот путер се смета за лековита, прочистувачка храна во ајурведската медицина. Се произведува со загревање на несолен путер за да се одвојат цврстите материи од сурутка и млеко. Ги-то речиси не содржи цврсти млечни материи, што значи дека може да биде добро долги временски периоди без потреба да се чува во фрижидер. Тоа е богато со витамини А, Е, К и масни киселини кои се од витално значење за добро здравје.
Го лекува и телото
Ги го подмачкува сврзното ткиво, дава флексибилност и ја подобрува меморијата. Го подобрува варењето со тоа што дозволува храната ефикасно да се разградува и ги зголемува природните сокови на телото, овозможувајќи полесно отстранување на токсините и отпадот. Тоа е високо ефикасен лек за проблеми како што се воспаленија. Ги, исто така, може да се масира на телото за да се подобрат проблемите со кожата или да се подобри природната убавина и сјајот на кожата.
Го подобрува варењето
Мешањето на 1-2 лажички ги со врело млеко ќе помогне да се „подмачка“ дебелото црево и да се помогне елиминацијата на токсините и телесниот отпад. Ги исто така го стимулира лачењето на хлороводородна киселина во желудникот што пак го подобрува дигестивниот капацитет.
Ги зајакнува коските
Витаминот К е од витално значење за човечкото тело. Неопходен е за правилно функционирање на мозокот и циркулаторниот систем. Исто така, помага да се одржат здрави и силни коски. Ги го снабдува телото со витамин К кој го задржува калциумот во коските и надвор од крвните садови. Ја зголемува густината на коските и ја спречува болката во зглобовите.
Го зајакнува имунитетот
Ги е богат со антиоксиданси. Тоа помага да се изгради силен имунолошки систем, зголемувајќи ја отпорноста на алергии, настинки и кашлица. Со ставање на неколку капки топол ги во ноздрите во зима се зголемува имунитетот, се подобрува дишењето и се лечат главоболки и гадење.
Дава енергија на телото
Најважната придобивка од консумирањето ги е неговата способност да ја зголеми праната – животната сила и да го подмлади телото. Според Ајурведата, Ги ги снабдува умот и телото со Ојас – виталност. Ја одржува личноста млада, го намалува стресот и помага да се отстранат нутритивните недостатоци во телото. Ја враќа рамнотежата помеѓу дошите, Вата, Пита и Капа, што е апсолутен услов за совршено здравје.
Ghee е една од највредните намирници на Ајурведата. Има одлични лековити својства. Умереното консумирање е корисно за здрав ум и здраво тело.
УСЛОВИ ЗА ПРЕЗЕМАЊЕ
Текстовите и останатите материјали што ги објавува Омниа.мк се авторски. Крадењето авторски содржини е казниво со закон. Бесплатно преземање е дозволено исклучиво на 20 отсто од содржината со задолжително цитирање на медиумот и хиперлинк до оригиналната содржина на Омниа.мк.