Close Menu
Омниа
    Facebook X (Twitter) Instagram
    петок, мај 16
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    Омниа
    • Јога
    • Здравје
    • Личен развој
    • Духовност
    • Авантури и природа
    • Глобална свесност
    • Рецепти
    • Астрологија
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    Омниа
    Home»Рецепти»Вегански медитерански врап
    Рецепти

    Вегански медитерански врап

    omnia.mkBy omnia.mk22/12/2021Updated:14/01/2023Нема коментари2 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Вегански медитерански врап
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Потребни состојки за вегански медитерански врап :

    • свежа краставица
    • домат
    • црвен кромид (половина, ситно исецкан)
    • пиперка
    • каламата маслинки
    • 540гр. наут (од тегла)
    • 200гр. вегански јогурт
    • свеж копар
    • 1 главичка лук
    • малку сок од лимон
    • марула
    • 4 тортиљи
    • сол и бибер

    Потребно време за подготовка на вегански медитерански врап е 30 минути.

    Нутритивна вредност: 480 калории; натриум 1250мг (52%); масти 9гр. (14%); протеини 17гр. (33%); јаглехидрати 86гр. (29%); влакна 11гр. (44%)

    Начин на подготовка:

    Половина од краставица изрендајте ја и посолете ја. Ставете го во цедалка над сад и оставете го да се исцеди додека го сечкате останатиот зеленчук. Другата половина од краставицата исто така исечкајте ја на коцки. Комбинирајте ја краставицата, доматот, црвениот кромид, пиперката и каламата маслинките исечкани на коцки.

    Наутот исцедете го, измијте го и ставете го во сад. Издробете го со раце или со вилушка.
    Од ренданата краставица исцедете што повеќе вода. Во сад измешајте ја ренданата краставица, веганскиот јогурт, копарот, лукот, сокот од лимон и малку сол и бибер.

    Додадете 3 супени лажици од подготвениот зазики (ѕаѕики) сос во искршениот наут заедно со малку сол и бибер. Добро измешајте.

    На тортиљите наредете марула, преостанатиот издробен наут, мешаниот зеленчук исечкан на коцки и додајте од сосот зазики. Ако сакате, тортиљите можете да ги стоплите во сува тава на средно-висока температура.

    Voilà! Bon appétit!

    вегански рецепти рецепти храна
    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Previous ArticleЗаплетканиот танц на човештвото што еволуира
    Next Article Што значи јогиски начин на живот?
    omnia.mk

    Related Posts

    Турска паста (леќа + доматно пире + грчки јогурт)

    12/04/2025

    Супа од морков и ѓумбир со кокосово млеко

    26/03/2025

    Како да го направите вашиот пикник незаборавен?

    26/08/2024

    Comments are closed.

    Омниа.мк
    info@omnia.mk
    контакт телефон +389210180
    Copyright © 2023 Omnia.mk

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.