Close Menu
Омниа
    Facebook X (Twitter) Instagram
    среда, мај 14
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    Омниа
    • Јога
    • Здравје
    • Личен развој
    • Духовност
    • Авантури и природа
    • Глобална свесност
    • Рецепти
    • Астрологија
    Facebook X (Twitter) Instagram YouTube
    Омниа
    Home»Рецепти»Бајалди – полнети модри патлиџани
    Рецепти

    Бајалди – полнети модри патлиџани

    omnia.mkBy omnia.mk14/09/2018Updated:05/02/2023Нема коментари2 Mins Read
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Потребни состојки:

    • 6 модри домати;
    • 4 лажици маслиново масло;
    • 2 црвени кромиди;
    • 4 чешниња лук;
    • 50гр. свеж магдонос;
    • 1 зелена пиперка;
    • 4 домати;
    • 1 лажичка кафеав шеќер;
    • 1 лажица доматен сос;
    • 1 лажичка кумин;
    • сол и бибер.

    Потребно време за подготовка на ова јадење е 105 минути.

    Нутритивна вредност: калории 270; натриум 40мг. (2%); масти 9гр. (14%); протеини 7гр. (14%); јаглехидрати 46гр. (15%); влакна 19гр. (76%).

    Начин на подготовка:

    Загрејте ја рерната на 200⁰C. Во меѓувреме излупете го горниот дел од модрите патлиџани, а потоа пресечете ги по должина. Посолете ги и оставете ги 30минути да ја примат солта. Потоа ставете ги во рерна да се печат 20тина минути. Кога ќе бидат готови, извадете ги од рерна и оставете ги да се оладат.

    Во меѓувреме, во сад на оган, ставете две лажици маслиново масло и додајте го исечканиот кромид. Пропржете го кромидот, а потоа додајте ја исечканата пиперка и лук. Пржете уште 10тина минути. Потоа, додајте ги исецканите домати, шеќерот, доматниот сос,магдоносот, куминот и зачинете со сол и бибер.  Гответе уште 5 минути и тргнете ги зеленчуците од оган.

    Подесете ја температурата на рерната на 180⁰C. Наредете ги модрите патлиџани во тава за печење и убаво раширете ги за да може да ги наполните со смесата од зеленчук. Прелијте ги модрите патлиџани со преостанатото маслиново масло и додајте во тавата за печење малку вода. Печете ги 40-45 минути.

    Voilà! Bon appétit!

    УСЛОВИ ЗА ПРЕЗЕМАЊЕ
    Текстовите и останатите материјали што ги објавува Омниа.мк се авторски. Крадењето авторски содржини е казниво со закон. Бесплатно преземање е дозволено исклучиво на 20 отсто од содржината со задолжително цитирање на медиумот и хиперлинк до оригиналната содржина на Омниа.мк.

    вегански рецепти вегетаријански рецепти модри патлиџани печени модри патлиџани рецепти
    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Previous ArticleБанани – нутритивни факти и здравствени придобивки
    Next Article Банана леб
    omnia.mk

    Related Posts

    Турска паста (леќа + доматно пире + грчки јогурт)

    12/04/2025

    Супа од морков и ѓумбир со кокосово млеко

    26/03/2025

    Салата од Киноа со Авокадо и Црн Грав

    20/08/2024

    Comments are closed.

    Омниа.мк
    info@omnia.mk
    контакт телефон +389210180
    Copyright © 2023 Omnia.mk

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.